Apple Podcasts
Spotify
Youtube
Search

Fluid Edge Themes

Blog

Odcinek #39
Home  /  Kuchnia   /  Kulinarne niezbędniki
kulinarne niezbędniki

Kulinarne niezbędniki

Kulinarne niezbędniki to produkty, które warto mieć w swojej kuchni, aby zawsze móc wyczarować pyszny posiłek albo szybki deser w razie odwiedzin niezapowiedzianych gości. W dzisiejszym odcinku dzielimy się naszą stałą „listą zakupów” oraz przepisami na potrawy, które z nich przygotowywujemy. Serdecznie zapraszamy do posłuchania! A czego nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni?

Listen to „#39 Kulinarne niezbędniki” on Spreaker.

Możesz nas polubić na Facebooku i Instagramie.

Lista zakupów do pobrania:

kulinarne niezbędniki - lista zakupów

Transkrypcja odcinka:

J: Kiedy sklepowe półki uginają się od mnogości i dostępności produktów, czasem trudno odnaleźć w tym co jest nam tak naprawdę potrzebne, aby szybko przygotować dobry, domowy posiłek. Nierzadko zdarzają się sytuacje, kiedy goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą lub wracamy z pracy zbyt zmęczeni na kreatywne gotowanie. W takich momentach warto mieć zestaw produktów i przepisów, z których w ciągu kilkunastu minut wyczarujemy obiad lub przekąski.
S: Dziś dzielimy się listą produktów, które staramy się zawsze mieć w naszej kuchni i pomysłów na potrawy, które z nich przygotowujemy. Odcinek o kulinarnych niezbędnikach, zapraszamy!

Ona – lady ogarniacz z listą rzeczy na każdą okazję. On – inżynier z pasją do klusek i motoryzacji. W marcu 2015 r. postanowiliśmy zostać parą a trzy miesiące później podjęliśmy decyzję o wspólnym wyjeździe za granicę. Od tej pory idziemy przez życie razem, uczymy się dorosłości i budujemy wspólną przyszłość. W tym podcaście opowiadamy o naszej drodze i dzielimy się lekcjami, które już odrobiliśmy. Jeżeli interesujesz się oszczędzaniem, podróżami, minimalizmem, szczęśliwym życiem w swoim tempie – zostań z nami na dłużej. Możesz nas słuchać w każdy piątek o 13.00 w swojej ulubionej aplikacji do podcastów. A także znaleźć w mediach społecznościowych – Razem Lepiej Podcast na Facebooku i na Instagramie.

J: Zanim rozpoczniemy mamy kilka disclaimerów. Po pierwsze przygotujcie sobie coś do przegryzania bo będziemy mówić o jedzeniu i to o pysznym jedzeniu. Drugi disclaimer jest taki, że w każdym domu ten niezbędnik będzie wyglądał nieco inaczej, ponieważ każdy z nas ma różną dietę, lubi inne smaki i też kupujemy sezonowo, więc te produkty często się zmieniają na naszych półkach. Dlatego ten nasz niezbędnik niech będzie po prostu dla Was inspiracją do przygotowania własnego. 
S: Na naszej stronie internetowej będzie do pobrania gotowa lista zakupów, a w tygodniu po opublikowaniu tego odcinka będziemy publikować wideo z przepisami na naszym stories na Instagramie

Kulinarne niezbędniki w zamrażalniku

J: Zaczynamy! Po pierwsze: źródło białka. W naszym domu są krewetki, ryby, tofu albo zamienniki mięsa z  firmy Linda McCartney. Często służą one nam jako dodatek do dania, a nierzadko stanowią jego podstawą. 
S: W naszym zamrażalniku znajdują się również resztki warzyw, bo podczas gotowania często zdarza się, że całe warzywo to zdecydowanie za dużo. Dlatego to, co zostanie kroimy, siekamy i porcjujemy, a następnie w woreczku z IKEI przechowujemy do wykorzystania później. 
J: W ten sposób przedłużamy także świeżość nieco już zmarnowanym warzywom lub takie resztki zbieramy w jednej torbie jako bulion. Często też siekamy nadwyżkę ziół, które mamy w ogródku lub na parapecie, zalewamy wrzątkiem lub oliwą i mamy gotowe kostki z ziołami do sałatek czy do zup. 
S: W naszym zamrażalniku można również zawsze znaleźć chleb krojony i gdy tylko potrzebujemy zrobić sobie małe śniadanie to możemy wyciągnąć kromkę lub dwie, wrzucić do tostera i dosłownie w przeciągu dwóch minut mieć ciepłe pieczywo. 
J: Z takich zamrożonych kromek chleba możecie też przygotować francuskie tosty, obtaczając je w jajku i w bułce tartej. Naszym uniwersalnym warzywem, które dodajemy do większości dań przygotowanych w naszym domu jest zielony groszek. Robimy z niego tłuczony zielony groszek do drugich dań, dodajemy go także do zup i  sałatek. 
S: Czymże byłoby życie bez backup’wej pizzy w zamrażalniku. Zawsze jedna lub dwie musi się znaleźć na ciężkie czasy. Na przykład gdy po długiej podróży wracamy bardzo głodni do domu. Albo po całym dniu spędzonym na pracy w ogrodzie jesteśmy bardzo głodni marzymy tylko o tym, żeby po prysznicu usiąść z kawałkiem pizzy w dłoni i oglądając serial chillować resztę wieczoru. 

Kulinarne niezbędniki w spiżarni

J: W naszej spiżarce mamy zawsze placki na tortille. Można je wykorzystać zamiast płatów makaronu i przygotować z nich błyskawiczną lasagne. Są też dobrymi bazami do pizzy na patelni – wystarczy położyć na nie sos pomidorowy i ulubione dodatki. Świetnie sprawdzają się na imprezy: można w nie zawinąć cokolwiek, pokroić na centymetrowe paski, dołożyć wykałaczki i są smacznymi przekąskami. Mogą służyć jako dodatek do treściwych zup np. meksykańskiej. Możecie je zawinąć jak naleśniki z farszem i zapiec pod serem albo wykorzystać klasycznie zawijając różne składniki, które macie w domu jako tortille. 
S: Często zdarza mi się robić tortille jako lunch do pracy i zazwyczaj jako podstawa farszu służy mi kombinacja puszki kukurydzy, puszki tuńczyka i puszki i fasolki w sosie pomidorowym. Wszystko wymieszane, razem podgrzane do tego dorzucam trochę sera, sałaty, pomidora, ogórka, papryki. 
J: Takie wrapy często zabieramy ze sobą na wycieczki i podróże, ponieważ jest to posiłek, który można szybko przekąsić i się nim nie pobrudzić. 
S: W naszej szafce można zawsze znaleźć dwa rodzaje mąki: pszenną oraz pełnoziarnistą. Pszennej z reguły używamy do pieczenia ciast, ciasteczek. Natomiast pełnoziarnistą do pieczenia chleba lub bułek. 
J: Staramy się także nigdy nie wyrzucać pieczywa. Dlatego lekko czerstwy chleb czy bułki przerabiamy na grzanki – najczęściej – lub na bułkę tartą domowej roboty. W naszej spiżarni można znaleźć też ryż brązowy lub kaszę. Służy nam ona jako dodatek do drugich dań. Jeżeli nie lubicie naturalnego smaku ryżu czy kaszy, możecie zawsze dodać do nich suszone pomidory lub ulubione zioła takie jak koperek czy estragon albo warzywa podsmażone lekko na patelni. Ryż i kasza są też dobrą bazę do przygotowywania warzywnych kotlecików, różnego rodzaju farszy. Można z nich przygotować risotto, kaszotto albo potrawki. Też dobrze służą, jeżeli macie na przykład jakiś gulasz albo zupę z poprzedniego dnia, ale nie za dużo, więc możecie po prostu dodać im objętości ryżem lub kaszą. 
S: Oczywiście na naszej liście nie mogło zabraknąć makaronów, pod każdą postacią. Bardzo często używamy świderków, muszelek i rurek. Bardzo polubiliśmy mac&cheese w wersji wegańskiej, dlatego zawsze też znajdzie się paczka macaroni. Jesteśmy fanami stir fry, czyli makaron noodle podsmażonego w woku z warzywami i tofu lub tempehem. 
J: Noodle są też elementem naszego autorskiego przepisu na sushi zupę, który znajdziecie w nadchodzącym tygodniu na naszym stories na Instagramie
S: Płatki owsiane, oprócz tego, że stanowią bazę do owsianki na słodko lub słono, dodajemy również do ciasteczek, spodu do tarty oraz do pieczenia chleba. 
J: Robimy z płatków owsianych także muffinki, naleśniki, batony, placki lub dodajemy do koktajli. Warto mieć w domu suszone owoce. Naszym wyborem jest suszona żurawina. Tak jak Sebastian powiedział, często robimy mac&cheese w wersji wegańskiej i do zagęszczenia go wykorzystujemy skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą, zamiennie. Skrobię wykorzystujemy też do robienia klusek, które potem zamrażamy na obiady lub do zagęszczania sosów. 
S: Na co dzień bardzo rzadko zdarza się nam używać cukru do czegokolwiek, ale zawsze mamy w domu co nieco brązowego, którego używamy do pieczenia jako zamiennik białego oraz miód
J: Do herbatki.
S: Mamy też zapas cukru waniliinowego oraz małe kawałki czekolady lub nawet tabliczkę gorzkiej czekolady, którą możemy użyć do zrobienia np. pysznych ciasteczek czekoladowych. 
J: Zawsze w domu mamy nerkowce ponieważ, po pierwsze, Seba zawsze je zjada z owsianką. Są one podstawą sosu do wegańskiego mac&cheese. Wykorzystujemy je do przygotowywania kremów do wegańskich tart i deserów. Posiekane nerkowce dobrze też sprawdzają się w stir-fry albo w daniach z makaronem. Często je po prostu chrupiemy jako przekąskę lub dodajemy do koktajli. 

Kulinarne niezbędniki w lodówce

S: Jako fan jajecznicy i omletów, nie mógłbym poradzić sobie żyjąc bez jajek, dlatego zawsze musimy mieć kilka w lodówce. 
J: Mamy też nasiona chia, które czasem stosujemy jako wegański zamiennik dla jajek np. w ciastach. 
S: Ja również dodaje je do owsianki. 
J: Naszym guilty pleasure są różnego rodzaju serki. Choć wciąż szukamy dobrego wegańskiego odpowiednika dla tego nabiałowego produktu to niestety nie udało nam się znaleźć czegoś, co miałoby te właściwości ciepłego, ciągnącego się serka. W naszym domu nie pijemy mleka, ale stosujemy alternatywne, roślinne zamienniki. Moim ulubionym jest Oatly Barista, czyli owsiane mleko w takiej wersji, która się super pieni. Ten napój wykorzystujemy także jako, po prostu, alternatywę we wszystkich przepisach, które zawierają mleko. Zawsze mamy też kilka puszek mleka kokosowego, ponieważ dodajemy je do różnych zup, jest dodatkiem do deserów i w wielu przypadkach działa jak taka słodka gęsta śmietana. 
S: Nie moglibyśmy też sobie poradzić bez pomidorów krojonych w puszkach. Stosujemy do zup, zapiekanek, robimy z nich sosy, szczególnie te do pizzy, a czasami nawet domowy ketchup. 
J: Zawsze w domu mamy ciecierzycę lub fasolę. Często wykorzystujemy ją do zup. Zblendowana ciecierzyca czy fasola fajnie zagęszcza zupy, a nie pozostawia jakiegoś posmaku. Są naszym dodatkiem do głównych dań, do sałatek. Z ciecierzycy przygotowujemy domowych humus lub smarowidła. Nie wiem czy znacie taki przepis na wegański smalec z białej fasoli. Warty jest wypróbowania. 
S: Oboje z Judytą jesteśmy wielkimi fanami suszonych pomidorów i moglibyśmy w zasadzie już prosto ze słoika. Dlatego zawsze znajduje się w naszym domu zapas. Stosujemy je do makaronów, do sałatek, ale również dodajemy je do kanapek, wrapów, a czasami nawet jako dodatek do pieczenia chleba. 
J: Tak jak Sebastian wcześniej wspomniał zawsze w domu mamy kukurydzę, fasolkę w sosie pomidorowym i tuńczyk w puszkach. I często wykorzystujemy je np. przy śniadaniu albo robimy super kaloryczne danie – frytki z fasolką i żółtym serem. 
S: Mają najbardziej lubianą potrawą na świecie jest makaron kokardki sosem z sosem pesto, mocno przysmażonym czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Dlatego słoiczek pesto zawsze musi być u nas w domu. 
J: Od kiedy odkryliśmy płatki drożdżowe jesteśmy ich największymi fanami. Zawsze mamy wielki słoik płatków drożdżowych. Wykorzystujemy je w przepisach, które zawierają sery, ale chcemy je zweganizować, a czasem po prostu jako podsypkę taką, a’la parmezan na różne dania. 
S: Staramy się też zawsze w domu mieć zapas podstawowych przypraw takich jak sól himalajska, pieprz, rozmaryn, estragon, lubczyk, suszona nać pietruszki, suszony koperek, garam masala, słodka i wędzona papryka, gałka muszkatołowa, cynamon, ziele angielskie oraz liście laurowe
J: Ten zestaw, który Sebastian wymienił to jest taki nasz podstawowy set, który podkręca smak wszystkich potraw, które przygotowujemy. Ze względu właśnie na fakt, że są to bardzo aromatyczne zioła. 
S: Oboje lubimy kuchnię azjatycką, dlatego zawsze w domu mamy sos sojowy. Najczęściej wykorzystujemy go do zup oraz do domowego sushi, ale znajdują tak naprawdę zastosowanie w dziesiątkach innych potraw, które przygotowujemy. 
J: Sos sojowy zapewnia ten piąty smak – smak umami – we wszystkich potrawach, które chcecie zweganizować. Tak jak mówiłam wcześniej przygotowujemy domowych humus dlatego zawsze gdzieś mamy słoiczek tahini czyli pasty sezamowej i ją też wykorzystujemy do stir-fry czy przygotowujemy z niej sosy do sałatek o takim orzechowym smaku. 
S: Oczywiście nasza autorska zupa miso nie mogłaby się obyć bez pasty miso, której też zawsze mamy zapas w domu. Czasami zdarza nam się ją też wykorzystywać w bardzo cieniutkiej warstwie jako smarowidło chleba. 
J: Zawsze w naszej lodówce można znaleźć majonez. Od kiedy odkryliśmy wegańską wersja od Hellmann’sa jesteśmy jej najwierniejszymi fanami. 
S: W naszej szafeczce, w której trzymamy najpotrzebniejsze i najczęściej używane przyprawy i dodatki takie jak sól, pieprz znajdziemy też ocet oraz ocet balsamiczny, który bardzo często wykorzystujemy do sałatek oraz podczas śniadań do bruschetty. 
J W takiej miksturze z octu, cukru, soli i wody marynujemy także zmarnowane już nieco warzywa np. marchewkę czy rzodkiewki. No i oczywiście z tego samego octu korzystamy do sprzątania w naszym domu. Sebastian czuje się bezpiecznie, kiedy mamy w domu kostkę masła, więc zawsze podczas naszych zakupów zapewniamy mu ten towar luksusowy, i oczywiście mamy kawę herbatę. 
S: Jaką zrezygnowaliśmy z używania ekspresu ciśnieniowego na kapsułki i przerzuciliśmy się na kawiarkę lub Chemex kupujemy kawę mieloną. I bardzo często zdarza nam się testować różne kawy smakowe. Do tej pory chyba naszym ulubionym smakiem jest czekoladowa lub o posmaku orzecha laskowego, a Judyta jest wielką fanką kawy o smaku pączków z lukrem. 
J: Jeśli chodzi o nasz zestaw świeżych niezbędników to z warzyw zawsze mamy czosnek, pora, pieczarki, paprykę, marchew, cukinię, ziemniaki, pomidorki koktajlowe, ogórki, sałatę. 
S: A w naszej misce z owocami zawsze znajdziemy banany, winogrona, jabłka, cytryny. 
J: Oczywiście ten zestaw sezonowo rozszerzamy o różne inne przysmaki dostępne w naszym lokalnym warzywniaczku. 
S: Jedną z rzeczy, która połączyła nas w parę jest wspólne zamiłowanie do sushi dlatego w domu zawsze mamy zapas nori, ryżu, wasabi i marynowanego imbiru. 
J: Moje wielkie zamiłowanie do chipsów ziemniaczanych się objawia również w tym, że zawsze w szafce mamy jakąś jedną paczkę snaczków. Dziękujemy, że byliście z nami w tej podróży po naszej kuchni. Strasznie jesteśmy ciekawi, jakie smaki wy lubicie i bez jakich rzeczy nie wyobrażacie sobie gotowania. Dajcie znać na naszym koncie na Instagramie! Bardzo was również prosimy o pozytywne recenzje w waszych ulubionych aplikacjach do podcastów. Pozwalają nam one dotrzeć do nowych odbiorców i są niesamowitym kopniakiem motywacyjnym do nagrywania kolejnych. Przypominam, że całą tę listą zakupów znajdziecie do pobrania dla naszej stronie internetowej. 
S: Życzymy Wam smacznego weekendu.
J: Dobrego piąteczku!

Kliknij, aby obejrzeć nasze gotowanie na Instagramie: KLIK

kulinarne niezbędniki - lista zakupów- razem lepiej podcast

Muzyka: Young Love by LiQWYD @liqwyd. Music provided by Free Music for Vlogs youtu.be/ARA4MTqBz44.

COMMENTS

  • 04/07/2020
    reply

    Miroslawa SIEMIATKOWSKA

    Judyta, Sebastian , wspaniala robote robicie.. bardzo chetnie was slucham. pozdrowienia z Kanady. nasza lista jest podobna . Co dwa dni dodajemy green smoothies do naszych posilkow.
    Mira i Jacek

Post a comment