Blog

Odcinek #127
Home  /  Finanse   /  Jak oszczędzać w kuchni? – 64 sposoby na oszczędności w kuchni
oszczędności w kuchni

Jak oszczędzać w kuchni? – 64 sposoby na oszczędności w kuchni

Kuchnia i zakupy spożywcze to miejsca, gdzie wydajemy dużą część spożywczego budżetu. Dlatego dziś bierzemy je pod lupę, by dowiedzieć się gdzie szukać oszczędności w kuchni, których wprowadzenie nie jest trudne. Zapraszamy!

Listen to “#127 Jak oszczędzać w kuchni – 64 sposoby na oszczędności w kuchni” on Spreaker.

Możesz nas polubić na Facebooku i Instagramie.

Kup e-book “Przepis na wolnowar”:

Transkrypcja odcinka:

Ona – lady ogarniacz z listą rzeczy na każdą okazję. On – inżynier z pasją do klusek i motoryzacji. W marcu 2015 r. postanowiliśmy zostać parą a trzy miesiące później podjęliśmy decyzję o wspólnym wyjeździe za granicę. Od tej pory idziemy przez życie razem, uczymy się dorosłości i budujemy wspólną przyszłość. W tym podcaście opowiadamy o naszej drodze i dzielimy się lekcjami, które już odrobiliśmy. Jeżeli interesujesz się oszczędzaniem, podróżami, minimalizmem, szczęśliwym życiem w swoim tempie – zostań z nami na dłużej. Możesz nas słuchać w każdy piątek o 13.00 w swojej ulubionej aplikacji do podcastów. A także znaleźć w mediach społecznościowych – Razem Lepiej Podcast na Facebooku i na Instagramie.

S: Tak jak z wielu naszych odcinkach przygotowaliśmy dzisiaj listę pomysłów na to jak oszczędzać w kuchni i powiem Wam, że to jest najdłuższa lista, jaką przygotowaliśmy ever, dlatego żeby ten odcinek nie trwał dwóch tygodni to będziemy starać się jak najszybciej przez nią przejść i nie rozgadywać się za długo przy poszczególnych punktach, chociaż większość z nich tak naprawdę jest na tyle prosta i klarowna, że komentarz będzie zbędny.
J: Zaczynamy od podstawy podstaw, czyli ustal określony budżet. Myślę, że to jest jedna z rzeczy, które najbardziej nam, pomaga kontrolować się w kuchni i nie wydawać zbyt dużo to to że wiemy, że każdego miesiąca na całe zakupy spożywcze plus jakieś jedzenie na mieście chcemy wydać mniej więcej niż 450 funtów i kiedy wiem, że np. w połowie miesiąca gdzieś tam już mocno przekroczyliśmy ten budżet, bo zrobiliśmy jakieś zakupy na zapas np. albo uzupełniliśmy spiżarnię albo trafiliśmy na nasze ulubione produkty w dobrej cenie i kupiliśmy po prostu więcej to staram się już rozglądać za tym jak mogę przygotować obiady z tego co już mamy w domu jak możemy wykorzystać te produkty, które mamy i dokupować tylko pieczywo i owoce i warzywa.
S: Drugi punkt to planowanie posiłków i list zakupów. Pójście na zakupy bez planu może skończyć się wieloma niechcianymi produktami w naszym koszyku. Więcej o tym, jak my to robimy opowiadaliśmy już w czwartym odcinku naszego podcastu, do którego serdecznie zapraszamy.
J: Tam właśnie znajdziecie obszerną listę tego jak nie dać się na zakupach i jak się do nich dobrze przygotować. Kolejna rzecz, która pozwala nam się trzymać w dobrym budżecie kuchennym to jest chodzenie jak najrzadziej na zakupy. My zaczynaliśmy od tego, że robiliśmy zakupy raz w tygodniu, a teraz staramy się robić je na dwa, trzy tygodnie , a czasem nawet na cały miesiąc, jeżeli uda mi się przysiąść, żeby te posiłki na cały miesiąc zaplanować. Zostawiamy sobie tylko przestrzeń na dokupywanie warzyw i owoców lub pieczywa, które wiadomo najlepiej na świeżo.
S: Realistycznie podchodźmy do planowania naszych zakupów. Jeżeli wiemy, że lubimy od czasu do czasu pochrupać jakieś chrupeczki albo ciastka to po prostu do czasu do czasu je kupmy i nie oszukujmy się z tym, że nie będziemy ich jeść co może skończyć się tym, że wylądujemy w sklepie tylko po ciastka, a wyjdziemy nie z jednym tylko z czterema opakowaniami, dlatego uważamy, że warto przygotowywać listy zakupów realistyczne, a nie takie, które miałyby odzwierciedlać najlepszą, nierealistyczną wersję nas samych.
J: Jeżeli wciąż wpadają Wam do koszyka produkty spoza listy to może przejście na gotówkę i zabieranie do sklepu tylko wyznaczonej sumy pieniędzy będzie dla Was rozwiązaniem.
S: Polecamy sprawdzać ceny za gram, mililitr, kilogram, a nie za cały produkt. Bardzo często zdarza się tak, że zapłacimy za np. kostkę sera nieco więcej, ale wyjdzie, że w przeliczeniu na gram ona jest tańsza, więc de facto gram tego sera będzie kosztował nas taniej, a co mamy zjeść tego sera i tak zjemy, więc warto też zwrócić na to uwagę, bo różnice mogą być czasami bardzo, bardzo duże.
J: Są dwie szkoły tego, jak oszczędzać na zakupach. Jedna, mówi o tym, żeby sprawdzać gazetki i robić zakupy w różnych sklepach, żeby w danym czasie mieć najlepsze ceny. My natomiast jesteśmy z tej drugiej szkoły, która mówi o tym, żeby być lojalnymi klientami jednego supermarketu i uczestniczyć w programie lojalnościowym, ponieważ to nie jest tylko korzyść finansowa, taki program lojalnościowy, który np. nam daje jakieś produkty ekstra, które najczęściej kupujemy albo punkty, które zmieniają się na pieniądze podczas zakupów, ale też w takim supermarkecie, w którym znamy rozkład półek, znamy rozkład produktów, znamy ceny produktów, jest nam łatwiej po prostu kontrolować czy coś jest naprawdę w dobrej cenie i też nie tracimy tak dużo czasu na zakupach po prostu szwędając się między półkami, bo tak naprawdę nie wiemy co gdzie jest.
S: I u nas ta koncepcja właśnie wygrała, ponieważ robienie jednych dużych zakupów w kilku różnych supermarketach kosztowałoby nas ogrom czasu, którego po prostu na to nie chcemy poświęcać.
J: Możemy Wam też zdradzić, że aktualnie próbujemy się przestawić na inny supermarket, ponieważ otworzył się obok nas i ma lepsze ceny od naszego ulubionego Morrisons , ze właśnie jest duży i go jeszcze nie znamy, jego rozkładu to jest nam bardzo trudno się przestawić, więc czasem po prostu z wygody wybieramy naszego starego Morrisona, gdzie wszystko wiemy, jak jest i gdzie jest.
S: A jeżeli nie chcecie tracić czasu na jeżdżenie po supermarketach to możecie robić zakupy online. To też jest dobry sposób na to, żeby zaoszczędzić nieco czasu, pieniędzy na dojazdy oraz zmniejsza ryzyko wpadnięcia nieplanowych zakupów do Waszego koszyka.
J: Ja też cenię zakupy online za to, że nie oglądam wszystkich produktów na półce tylko wpisuję nazwę produktów, które potrzebuję, dostaje pięć pozycji, które są aktualnie w ofercie, mogę łatwo i szybko porównać ich ceny, a też mogę sobie przygotować listę najczęściej kupowanych przez nas produktów, bo my też tak mamy, że jak coś polubimy i coś się u nas sprawdza to wracamy do tego bardzo często i to naprawdę przyspiesza zakupy o 100%. Dobrym sposobem na to, aby nie tracić czasu i pieniędzy na zakupach jest robienie ich w środku tygodnia. Z naszego doświadczenia wynika, że wtedy supermarkety mają najlepsze promocje, ale też jest wtedy najmniej ludzi, więc jeżeli macie taką możliwość to zakupy w środku tygodnia polecamy gorąco.
S: Zawsze sprawdzaj wyprzedażową półeczkę, gdzie może zdarzyć się tak, że coś z Waszej listy produktów do zakupu właśnie będzie na tej półce i będziecie mogli kupić w jakiejś super obniżonej, promocyjnej cenie.
J: Tak jak wcześniej wspomniałam jest to pierwsza szkoła, która mówi o tym, żeby poszukiwać jak najlepszych promocji, sprawdzać aplikacje i gazetki, wybierać produkty, jeździć po różnych supermarketach i zgadzam się, że z takiego budżetowego punktu widzenia jest to najlepsza opcja, bo tweedy tracimy najmniej pieniędzy, więc jeżeli jesteście na naprawdę w ściśniętym budżecie warto po prostu rozważyć zainstalowanie takich aplikacji i sprawdzanie tych gazetek, które wpadają do naszych skrzynek pocztowych, również możecie wtedy w oparciu o te gazetki i te promocje przygotowywać swoją listę posiłków i to może naprawdę pomóc Wam sporo oszczędzać na gotowaniu.
S: Czasami w naszym domu zdarzają się tygodnie albo miesiące oparte na gotowaniu z tego co po prostu mamy w naszej spiżarni, co mamy w naszej lodówce. I tutaj bardzo często wjeżdżają na talerze zapiekanki, zupy albo potrawki z wolnowaru i w tym miejscu muszę powiedzieć, że wolno war jest absolutnie nie do przecenienia, jeżeli chodzi o utylizację wszelkiego rodzaju rzeczy, takie misz maszowe, zapiekanki, gulasze, potrawki to sprawdza się absolutnie fantastycznie i nie wyobrażam sobie już naszego życia bez tego urządzenia. Największą zaleta wolnowaru, przynajmniej dla mnie jest to, że wydobywa bogactwo z produktów, ponieważ one są gotowane w temperaturze poniżej 100 stopni, więc te smaki tam zostają i ta sama potrawa zrobiona w wolno warze, a w tradycyjnym garnku na kuchence będzie smakowała zupełnie inaczej, nawet jeżeli użyjemy dokładnie tych samych produktów.
J: Kolejna rzecz, którą ja robię bardzo często to taka kreatywność w kuchni i dokonywanie zmian w przepisach w oparciu o produkty, które mam już w spiżarni czy w zamrażalniku. Jestem bardzo ciekawa czy Wy też tak robicie, bo dla mnie np. nie jest problemem użycie fasoli zamiast ciecierzycy albo szpinaku zamiast jarmużu albo zrobienie sosu serowego z nerkowców zamiast takiego sosu, który się robi z sera, jeżeli akurat serek w naszym domu się skończy. I to Wam też rekomenduję, żeby szukać takich inspiracji, żeby mieć odwagę i kreatywność i po prostu próbować.
S: Polecamy układać rzeczy w lodówce tak, aby te, które były najszybciej do zjedzenia, które są najbliżej daty przydatności do spożycia były jak najbliżej, od frontu, żeby nie zdarzyła się taka sytuacja, że coś nam spleśnieje, zepsuje się gdzieś tam z tyłu lodówki i będziemy to musieli wyrzucić, a tym samym zmarnować i jedzenie i pieniądze.
J: Mamy też w naszej lodówce pudełeczko, które roboczo nazywamy ,, zjedz mnie najpierw” i tam właśnie wkładamy jakiegoś przekrojonego pomidora czy przekrojoną cebulę czy czosnek, który jest otwarty, czyli takie mało świeże rzeczy, które trzeba wykorzystać i np. jeżeli gotujemy na zmianę to żeby ta druga osoba najpierw się skierowała do tego pudełeczka, nie musiała szukać po lodówce czy po prostu otworzyła kolejnego zanim ta pierwsza rzecz nie zostanie zużyta.
S: Jeżeli zostaną Wam jakieś warzywa albo owoce i nie macie pomysłu na to, jak je zagospodarować, a być może już naprawdę trzeba coś z nimi zrobić to możecie je zawsze przerobić na przetwory i tutaj znowu wolnowar wchodzi cały na biało, bo też świetnie nadaje się do tego, aby robić tego typu słoiki.
J: Np. konfitury czy chutneye w naszym domu to się bardzo często robi, a z takich rzeczy, które też często robimy jako przetwory to są marynowane warzywa, np. jeżeli mamy takie podmienię marchewki albo cukinie albo cebulę to wtedy zalanie taką gorącą mieszanką z soli, wody, cukru i octu może przedłużyć ważność tych warzyw na przynajmniej kilka tygodni. Jeżeli macie taką możliwość to warto sobie zorganizować spiżarnię i kupować rzeczy na promocjach, których regularnie używacie i taka mała spiżarnia może być np. jakąś większą półką w Waszej kuchni albo składzikiem, który macie pod schodami, który wyposażycie w półki i pudła. My np. mamy taką murowaną szopkę na naszym podwórku, na której ustawiliśmy regały i kupiliśmy plastikowe pudła z Ikei i tam mamy naszą podręczną spiżarkę i powiem Wam, że takie zakupy ze spiżarki to jest mega super rzecz. Trzymamy też tam przekąski, bardzo często, bo ona jest przez to, że ona jest na dworze to czasem nie chce się nam po nie pójść w związku z tym po prostu odpuszczamy.
S: A jak już zorganizujecie sobie taką spiżarkę i miejsce do przechowywania żywności to polecamy Wam kupować żywność w wielopakach i w większych opakowaniach, ponieważ jest ona z reguły tańsza. My w ten sposób kupujemy orzechy, suszone warzywa, owoce, owsiankę, naprawdę wiele produktów, które i tak i tak zejdą, mamy miejsce, żeby je przechować, a dzięki temu, że kupujemy je w workach kilogramowych, dwukilogramowych, czasami pięciokilogramowych po prostu wychodzą dużo taniej.
J: Gorąco Wam rekomendujemy próbowanie roślinnych obiadów, nie tylko ze względu na oszczędności, ale też na Wasze zdrowie, na troskę o planetę i też taką możliwość odkrywania nowych smaków. Alternatywy dla mnie jest kasze, ryże są tańsze, zdrowsze i bardziej sycące, więc takie balansowanie między dietą mięsną, a dietą warzywną i może skłanianie się bardziej w stronę właśnie diety roślinnej będzie również odciążeniem dla Waszego portfela.
S: A gdy mówimy o kaszach, ryżach i innych produktach sypkich to gorąco polecamy Wam kupowanie produktów na wagę, a nie w gotowych dodatkowych torebkach. Po prostu wychodzi to dużo taniej, a tak w ogóle to ostatnio strasznie abstrakcyjnym pomysłem wydałoby mi się gotowanie czegokolwiek w plastiku i później jedzenie tego. Przez wiele lat tak robiłem i się nad tym nie zastanawiałem, ale ostatnio tak jakoś do mnie dotarło, że w sumie to jadłem wywar z plastiku.
J: Spojrzyjcie łaskawym okiem na zamrażalki z mrożonymi warzywami i owocami i też na sezonowe warzywa i owoce, ponieważ wtedy znajdziecie je w najlepszych cenach i takie dopasowanie kuchni do sezonowych produktów może być odciążeniem dla Waszych domowych budżetów i też myślę, że nie ma co się bać mrożonych warzyw i owoców, ponieważ są one mrożone w czasie, kiedy są w szczycie sezonu i są najlepsze pod względem wartości odżywczych, pod względem smaku, a zdecydowanie są tańsze niż świeże.
S: A będąc w temacie mrożenia to nagraliśmy również odcinek o tym, jak mrozić jedzenie i że tak naprawdę nie jest to wcale trudne. Jest to odcinek nr 55. Zachęcamy Was do tego, żeby się z nim zapoznać jeżeli jeszcze nie mieliście okazji.
J: A skoro jesteśmy przy mrożeniu i to jest taki trochę promocyjny odcinek o wolnowarze to powiem Wam też, że możecie mealprepować rzeczy do wolno waru, czyli przygotować sobie np. w woreczkach strunowych już pokrojone, zamrozić takie porcje i potem w dniach, kiedy macie np. dużo pracy albo wiecie, że nie będziecie mieć czasu gotować wrzucać takie wcześniej przygotowane produkty do wolno waru, zostawiać i wracać na gotowe posiłki. I taki mealpreps na cały dzień jest również metodą na to, żeby oszczędzać pieniądze w kuchni, ponieważ macie wyznaczony plan posiłków i możecie go skomponować tak, żeby składał się z tych samych bazowych produktów, a np. różnił się przeprawami czy różnił się dodatkami. To naprawdę Wam ułatwi gotowanie i zaoszczędzi czas i pieniądze.
S: Jeżeli macie swój ulubiony supermarket to polecamy spróbować marki własne z tego supermarketu. Często bywa tak, że są to produkty, które są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych co znane marki tylko po prostu różni się to etykietą i jest sprzedawane za dużo, dużo mniejsze pieniądze, dlatego czasami warto dać im szansę i spróbować. Oczywiście zwracajcie uwagę na skład i czy nie ma tam czasem jakiś ulepszaczy, polepszaczy, spulchniaczy i bulgoratorków, ale ogólnie gorąco polecamy.
J: Tym co nam zdecydowanie pomaga w oszczędnościach to jest własny zielnik i mój zielnik w ogródku rozwijam po prostu każdego roku. W ubiegłym sezonie wzbogacił się o liść laurowy, pięknie się już rozwija, rozmaryn i tymianek i to jest naprawdę niesamowita rzecz, że mogę sobie nawet teraz, bo żyjemy w takim klimacie, że tym roślinom nic się nie dzieje wyjść na ogródek, zerwać świeże zioła i przyprawiać nimi nasze dania i to jest naprawdę ogromna oszczędność, ponieważ one już tam zawsze będą, jeżeli nie złapie jakaś choroba to naprawdę zawsze będą. Podobnie jest z zielnikiem, który możecie mieć na oknie i jeżeli kupujecie takie zioła w doniczkach to możecie kupić po prostu worek ziemi, w dniu ich zakupu przesadzić do większej doniczki, dosypać tej ziemi z wartościami odżywczymi i taka pietruszka, szczypiorek, bazylia one będą Wam rosnąć w nieskończoność.
S: Jeżeli macie już taki zielnik to dobrze jest robić sobie swoje przyprawy, a szczególnie mieszanki przypraw. Takie mieszanki mogą być naprawdę bardzo drogie za bardzo mało przypraw w tej torebce, a możecie sobie sami takie mieszanki robić.
J: Bardzo mocno się zgadzam z tym, żeby mieć podstawowy zestaw przypraw i z nich tworzyć własne mieszanki i w tym e-booku z wolnowaru przygotowałam też jedną stronę z tym jak przygotować takie podstawowe mieszanki np. garam masala albo na przyprawę prowansalską. To jest super proste i super tanie. Kolejny punkt na naszej liście dwudziesty siódmy to jest totalny game tender oszczędnościowy, czyli aplikacja To Good to Go. My mamy to szczęście, że w naszej okolicy jest warzywniak, który oferuje warzywa i owoce, niegotowe potrawy. Mamy też piekarnię, która oferuje świeży chleb, jakieś ciastka, a więc takie zakupy na maksa odciążają nasz budżet domowy i Wam gorąco rekomendujemy zainstalowanie i wypróbowanie tej aplikacji, bo też prawda jest taka, że w zależności od tego, gdzie mieszkacie i tego jakie miejsca są w Waszej okolicy to Wasze doświadczenie będzie zupełnie inne od naszego, natomiast nie da się ukryć, że różnica w cenach jest naprawdę ogromna.
S: Jeżeli jesteście zainteresowani tym jak to wygląda u nas to zapraszamy Was na nasz Instagram, gdzie co jakiś czas wrzucam właśnie na Stories nasze przygody z To Gut to Go i pokazuję Wam dokładnie co i za ile kupujemy. I zawsze później dostajemy bardzo dużo wiadomości od Was, za które bardzo, bardzo dziękujemy.
J: I też się cieszymy, że korzystacie z naszej rekomendacji i próbujecie.
S: Aby oszczędzać pieniądze w kuchni należy właściwie przechowywać jedzenie. O tym jak my to robimy opowiadaliśmy w odcinku osiemdziesiątym piątym ,,Jak przechowywać jedzenie, aby pozostało świeże” i tak naprawdę marnotrawstwo i wyrzucanie jedzenia może być tym czynnikiem, który powoduje, że dużo pieniędzy znika z naszego portfela, dlatego ograniczmy wyrzucanie jedzenia do maksimum.
J: I przechowujmy je odpowiednio. Mogę się z Wami podzielić doświadczeniem, że kiedyś w mojej kuchni były mole. Zupełnie nie wiadomo skąd i musiałam wyrzucić 85% jedzenia, które miałam, ponieważ przechowywałam je dokładnie w tych opakowaniach, w których po prostu je kupiłam, czyli ryż w tych papierowych torbach albo przyprawy w rozerwanych woreczkach. Jak wiecie w żaden sposób nie ochroniło to przed molami, dlatego nauczona tym doświadczeniem aktualnie w naszym domu wszystko mamy w słoikach zamkniętych z uszczelką i nawet jeżeli przytargamy kiedyś ze sklepu mole to one nie będą miały przestrzeni, w której będą mogły się rozwijać. Mój ulubiony punkt na liście to backupowa pizza. Zawsze mamy w zamrażalniku jedną albo dwie pizze na czas, kiedy np. nie będzie nam się chciało gotować albo kiedy już będziemy tak głodni, że nie będzie czasu ani ochoty, żeby gotować i to nam super pozwala oszczędzać, bo wtedy się nam tą pizzę za pięć funtów, a nie zamawiamy jakiegoś jedzenia na wynos za 25.
S: Zabierajcie ze sobą jedzenie do pracy. Lunch może być bardzo kosztowny, a ugotowanie trochę większego obiadu, takiego o jedną porcję więcej nie będzie kosztowało Was nawet jednej dziesiątej tego co byście zapłacili za lunch.
J: Pamiętajcie też o tym, aby wyłączać z gniazdka sprzęty, które nie są używane. Prosta, szybka porada, którą warto wdrożyć.
S: A skoro jesteśmy przy oszczędzaniu energii to polecamy korzystanie z energooszczędnego sprzętu kuchennego, najlepiej takiego z znaczoną literką A. I tutaj przytoczę bardzo konkretny przykład, a mianowicie ile energii będziemy potrzebować na przygotowanie potrawy w tradycyjny sposób na kuchence elektrycznej versus wolno war. Ugotowanie pomidorowej w wolno warze na trybie low, czyli 8 godzin powoduje, że 1,2 kilowatogodziny, na trybie high, czyli cztery godziny to będzie tylko 0,84 kilowatogodziny, a na standardowej kuchence w dwie godziny zużyjemy 2, 4 kilowatogodziny, czyli możecie zobaczyć, że w najbardziej energochłonnym trybie wolno waru zużyjemy połowę tego co na kuchence, także wolno war nie tylko spowoduje, że Wasze jedzenie może być jeszcze bardziej apetyczne to do tego pomoże Wam oszczędzić pieniądze.
J: Tak, jak wcześniej mówiliśmy, że warto planować posiłki tak samo mocno warto planować swoje gotowanie np. przy robieniu zapiekanki możemy upiec chleb albo ciasto, przy krojeniu warzyw na jedną potrawę możemy to zrobić na kilka i po prostu w pojemnikach włożyć do lodówki, dzięki temu oszczędzimy i na energii i na czasie.
S: Piekarnik najwięcej energii zużywa na rozgrzanie się, dlatego gdy już raz go rozgrzejemy to warto wykorzystać to, że jest już nagrzany i zrobić kilka rzeczy naraz. Gotujcie wodę w garnkach pod przykryciem, zagotuje się szybciej a tym samym zużyjecie mniej energii elektrycznej albo gazu. I tutaj sprzedam Wam jeszcze jednego takiego małego pod tipa, że jeżeli gotujecie wodę np. na makaron to nigdy nie sólcie jej na początku tylko wrzućcie sól dopiro gdy się zacznie gotować, ponieważ słona woda ma wyższą temperaturę wrzenia i trzeba czekać dłużej żeby się zagotowała.
J: Kolejna porada jest na naprawdę napięty budżet, to jest to, aby kroić składniki na mniejsze kawałki co znacznie przyspiesza ich proces gotowania.
S: Gdy przychodzicie do domu z zakupów i chcecie umyć warzywa i owoce to nie róbcie tego pod bieżącą wodą tylko wlejcie wodę do komory zlewu i w ten sposób wypłukujcie i umyjcie Wasze produkty. W ten sposób zaoszczędzicie wodę.
J: Wodę z gotowania np. warzyw albo jajek można wykorzystać do podlewania i ponoć ta z jajek jest super odżywcza dla roślin.
S: Zawsze zakręcajcie kran, jeżeli nie musicie z niego korzystać z bieżącej wody. Ja miałem taki bardzo nieładny nawyk, że gdy myłem ręce to nie zakręcałem wody. Judyta wielokrotnie za mną chodziła i mnie upominała aż wreszcie dotarło i ten nawyk zmieniłem z czego jestem bardzo dumny.
J: Nigdy nie zostawiajcie odkręconego kranu na czas zmywania. Tak jak wcześniej Sebastian powiedział z płukaniem warzyw i owoców podobnie można robić z myciem naczyń i my kupiliśmy do tego taką miskę, żeby właśnie z tej miski przekładać rzeczy do komory i dopiero potem w tej komorze zlewu je płukać i ja się tego też cały czas uczę, żeby z tej miski korzystać, bo nie jest to dla mnie naturalny nawyk i też nad nim pracuję.
S: Ja tutaj tylko dodam, że tą miskę mamy dlatego, że mamy po prostu zlew jednokomorowy. Gdybyśmy mieli dwukomorowy to jedną komorę byśmy używali do zmywania, a w drugiej byśmy po prostu pod bieżącą, czystą wodą płukali tylko naczynia. Warto zainwestować w baterie posiadającą stoper, który blokuje głowicę baterii by można nia było poruszać tylko w niewielkim zakresie. Zmniejsza to strumień wody wypływającej z kranu jednocześnie ograniczając zużycie wody. Dzięki temu będziecie mogli znacznie zredukować koszty zużycia wody. Te baterie łatwo rozpoznać poprzez charakterystyczny przycisk jaki przeważnie jest w kolorze zielonym. Po jego wciśnięciu nie możemy w pełni otworzyć zaworu, a tym samym uzyskać pełnego przypływu wody, czyli po prostu zużywamy jej mniej.
J: A skoro jesteśmy przy bateriach to może warto rozważyć zakup baterii bezdotykowej, która właśnie otwiera strumień wody tylko wtedy, gdy mamy ręce w odpowiednim miejscu.
S: Ekobaterie posiadają przełącznik pozwalający na optymalne dostosowanie temperatury danej wody. Poprzez ten ogranicznik domownicy używają wody wyłącznie o takiej temperaturze jaką ustawią, tym samym nie marnujemy ciepłej wody, która jak wiadomo jest droższa.
J: Już Wam nieraz mówiliśmy o magii małych napraw i podobnie jest w przypadku cieknących kranów. Ich uszczelnienie może spowodować, że zaoszczędzicie nawet 15 litrów wody dziennie, więc warto to zrobić.
S: Polecamy też użycie perlatora, czyli takiego napowietrzacza wody. Dzięki temu możecie też oszczędzić od pięciu do sześciu litrów wody na minutę.
J: Bardzo ekonomicznym pod względem zużycia wody rozwiązaniem jest zmywarka, ponieważ mycie ręczne wymaga nawet pięć razy więcej wody niż użycie zmywarki w odpowiedni sposób.
S: Zmywarkę należy też optymalnie załadować. Nie puszczamy jej ani przeładowanej, ani na pusto.
J: Teraz jest tip na super pro, czyli montaż reduktora ciśnienia na wewnętrznej instalacji wodociągowej, który pozwala obniżyć ciśnienie w rurach nawet o połowę, a to z kolei pozwala nam oszczędzać nawet do 25%. Jeżeli skusiliście się na takie rozwiązanie to dajcie nam koniecznie znać w wiadomościach prywatnych, na Instagramie albo w mailu, bo jesteśmy strasznie jego ciekawi.
S: Ogranicz częstotliwość regularnego otwierania i zamykania lodówki. Jeżeli rozpakowujecie zakupy to przygotujcie sobie kupkę do schowania do lodówki i zróbcie to na raz. Takie otwieranie i zamykanie powodują, że dostaje się do lodówki dużo ciepła, ta wymiana następuje bardzo szybko i lodówka później musi pracować mocniej, żeby z powrotem schłodzić się w środku do odpowiedniej temperatury.
J: Dlatego też należy wkładać do lodówki tylko rzeczy wystudzone.
S: Regularnie należy również pozbywać się lodu z zamrażalnika. Wystarczy już pół centymetrowa warstwa lodu, aby chłodziarko zamrażalka zużywała o 10% więcej energii elektrycznej, dlatego regularnie rozmnażamy zamrażalnik albo odkuwamy.
J: Pamiętajcie też, by nie włączać piekarnika zbyt wcześnie, ponieważ nowoczesne piekarniki bardzo szybko się nagrzewają, więc lepiej najpierw przygotować danie i nawet chwile poczekać, żeby je włożyć do piekarnika niż przygotowywać danie, kiedy ten nagrzany piekarnik się włącza i wyłącza.
S: W trakcie pieczenia i tuż po jego zakończeniu nie otwierajcie drzwi piekarnika.
J: Ze względu na to, że w rozgrzanym piekarniku potrawa sobie dochodzi to możemy go wyłączyć na parę minut przed zakończeniem pieczenia i dzięki temu zaoszczędzić parę groszy.
S: Jeżeli macie możliwość to korzystajcie też z funkcji termoobiegu, który sprawia, że dania przygotowują się szybciej.
J: Jeżeli macie kuchenki indukcyjne to pamiętajcie o tym, żeby dopasować garnek do wielkości palnika, bo to całe pole grzewcze zużywa bardzo dużo energii, którą możemy stracić i niepotrzebnie ogrzewać kuchnię, a za mały palnik wydłuży gotowanie co również nie jest ekonomicznie opłacalna.
S: Jeżeli przygotowujecie w kuchni jakieś potrawy, które generują dużo zapachów albo pary i macie pod ręką gdzieś w okolicy okno to może lepiej otworzyć okno zamiast używać do tego wentylatora z okapu.
J: Halogeny i energooszczędne diody LED będą potrzebowały mniej energii, więc może warto przy kolejnej wymianie żarówek skusić się na taką wymianę.
S: Polecamy też regularnie robić przeglądy i naprawy własnych sprzętów po to, aby się nie psuły i starczyły nam na dłużej, a tym samym, żebyśmy nie musieli kupować nowych, jeżeli te się zepsują, dlatego regularne przeglądy i konserwacja są zawsze lepsze i tańsze niż wymiana sprzętu na nowe.
J: A, jeżeli jesteście już w sytuacji, w której musicie wymienić sprzęt to warto zrobić rozeznanie na rynku z drugiej ręki. Naprawdę możecie mnie rzadko znaleźć perełki, nowe rzeczy za połowę ceny.
S: Jeżeli jesteście fanami napojów gazowanych to być może zamiast kupowania takowych w sklepach zróbcie sobie sami używając do tego saturatora.
J: Jeżeli macie w domu SodaStream to koniecznie nam wyślijcie wasze zdanie co o tym sądzicie, bo ja już drugie lato się zbieram, żeby go kupić i takie mam eh, nie wiem czy nam się przyda, więc jestem bardzo ciekawa każdej opinii. Warto kupować akcesoria, które są wielokrotnego użytku na przykład silikonowe maty, woskowniki, trwałe pojemniki szklane, torby na zakupy. Nawet, jeżeli ten zakup jednostkowo jest droższy to w dłuższej perspektywie czasowej pozwoli Wam oszczędzić mnóstwo pieniędzy.
S: Możecie wymienić ręczniki papierowe na ścierki materiałowe wielokrotnego użytku, które możecie prać. Jeżeli chodzi o po prostu wytarcie blatów jak rozleje się trochę wody to śmiało można używać takich ścierek materiałowych. My w domu dalej mamy ręczniki jednorazowe, ale używamy ich tylko i wyłącznie do takich rzeczy, które wymagają wytarcia na przykład jakiegoś tłuszczy albo takich rzeczy, które spowodowałyby, że ta ścierka materiałowa po prostu ulegnie zniszczeniu, więc do tych celów używamy, ale jeżeli miałbym porównać ilość kupowanych ręczników papierowych teraz, a kiedyś to jest niebo, a ziemia.
J: Kiedyś kupowaliśmy dwa ręczniki na tydzień. Teraz kupujemy jedną, dużą rolkę na miesiąc albo dłużej, więc to jest ogromna zmiana i ostatni sześćdziesiąty czwarty punkt na naszej liście to jest to, aby zredukować ilość chemii domowej. Ja wiem, że te wszystkie produkty po prostu lśnią na półkach i tylko tymi swoimi zapachami i etykietami przyciągają naszą uwagę. Natomiast w większości domów płyn do naczyń, płyn uniwersalny i płyn do szyb wystarczą, aby cały dom sprzątać.
S: I dodam tylko, że je również można kupować w większych opakowaniach i my tak właśnie robimy i trzymamy je w naszym schowku uzupełniając sobie tylko, gdy nadejdzie taka potrzeba.
J: Dziękujemy, że po raz kolejny byliście z nami.
S: Pamiętajcie, że teoria to jedno, a życie to coś innego, dlatego zachęcamy Was bardzo mocno do tego, abyście poczynili już dzisiaj, już teraz jakieś kroki i zaraz jak tylko skończycie słuchać ten odcinek to wybierzcie sobie trzy jakieś punkty, z całej tej długiej listy, którą dzisiaj przygotowaliśmy i spróbujcie to zrobić. Zobaczcie, jakie efekty to przyniesie i gwarantujemy Wam, że zachęci Was do tego, aby sięgać po kolejne punkty i jeszcze bardziej oszczędzać i usprawniać swoje życie w kuchni i nie tylko.
J: Dziękujemy, że byliście z nami. Dobrego piąteczku!
S: Szufla!

oszczędności w kuchni

Muzyka:
Young Love by LiQWYD @liqwyd. Music provided by Free Music for Vlogs youtu.be/ARA4MTqBz44
Minimal Corporate Upbeat Ambient by Coma-Media provided by Pixabay

Sorry, the comment form is closed at this time.

Wybierz walutę
GBP Funt szterling